Oraščići
250gr putera
350 glatkog pšeničnog brašna
250gr šećera
300 gr mlevenih oraha
1 jaje,
kašika cimeta
Fil:
3 jajeta
100 gr šećera
150 gr čokolade za kuvanje
100 gr putera
Savet: Puter mora biti na sobnoj temperaturi. Brašno uvek prosejati.
Priprema,
Puter umutiti sa šećerom penasto, dodati jaje i suve sastojka pa umesiti rukom. Ostaviti testo u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Nakon toga nauljiti i pobrašnjaviti kalupčiće pa stavljati kuglice koje treba rasporediti po kalupu i po sredini napraviti udubljenje koje će biti potrebno da se po pečenju nafiluje. Peku se 5-7 minuta na 180 stepeni. Skidati ih sa kalupa dok su vrući, i ukoliko se raspadnu, možete ih sastaviti jer će posle hlađenja biti čvrsti.
Za fil će biti potredna vatrostalna posuda, šerpica u kojoj ćete naliti u dnu vodu kako biste fil pripremili na pari. Šećer i jaja mešati i kuvati na pari 30 minuta pred kraj staviti čokoladu, a nakon što sklonite šerpicu sa vatre dodati i puter sobne temperature.
Nakon što se kolači dobro ohlade staviti po kašičicu fila u udubljenja i spojiti dve polovine.
Što kolači duže stoje to su lepši. Čuvati ih u fižideru do mesec dana.
Prijatno
Idealni za predstojeće praznike, za mirisna jutra uz šoljicu kafe.
Savršeni.
Comments
Post a Comment