Oraščići

Praznična čarolija u svakom zalogaju. Jeste pipavo ali vredi svaki minut utrošenog vremena.

Oraščići:


Sastojci za testo:

250gr  putera

350 glatkog pšeničnog brašna

250gr šećera

300 gr mlevenih oraha

1 jaje,

kašika cimeta

Fil:

3 jajeta

100 gr šećera

150 gr čokolade za kuvanje 

100 gr putera

Savet: Puter mora biti na sobnoj temperaturi. Brašno uvek prosejati. 

Priprema,

Puter umutiti sa šećerom penasto,  dodati jaje i suve sastojka pa umesiti rukom. Ostaviti testo u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Nakon toga nauljiti i pobrašnjaviti kalupčiće pa stavljati kuglice koje treba rasporediti po kalupu i po sredini napraviti udubljenje koje će biti potrebno da se po pečenju nafiluje. Peku se 5-7 minuta na 180 stepeni. Skidati ih sa kalupa dok su vrući, i ukoliko se raspadnu, možete ih sastaviti jer će posle hlađenja biti čvrsti. 

Za fil će biti potredna vatrostalna posuda, šerpica u kojoj ćete naliti u dnu vodu kako biste fil pripremili na pari. Šećer i jaja mešati i kuvati na pari 30 minuta pred kraj staviti čokoladu, a nakon što sklonite šerpicu sa vatre dodati i puter sobne temperature. 

Nakon što se kolači dobro ohlade staviti po kašičicu fila u udubljenja i spojiti dve polovine.

Što kolači duže stoje to su lepši. Čuvati ih u fižideru do mesec dana.

Prijatno






Idealni za predstojeće praznike, za mirisna jutra uz šoljicu kafe.

Savršeni.


Comments

Popular Posts