Srećan Božić i orašasti venčić

Srećni i blagosloveni praznici! Mir Božiji, Hristos se rodi! Srećan Božić! Nadam se da ste divno proveli dan jer je bar ovde kod nas bio sunčan i čaroban🎄❤️



Želela bih da vas samo mrvicu podsetim na običaje svojstvene našoj Srpskoj tradiciji.

Golicalo me je to valja se al bez nekog objašnjenja. Orasi su se bacali u uglove kuće na Badnje veče. Orah se odavnina koristi u obredne svrhe. Njegova simbolika je jaka,  dovodi se u vezu sa kultom predaka ujedno i umrlima."Zato se obavezno koristi kao simbol u ispraćanju stare i dočekivanju nove godine odnosno novog sunčevog ciklusa i rađanja mladog boga – božića.

Dušama predaka se mora odati počast i za to se koristio plod oraha". Orah takođe ima negativnu konotaciju, na drvetu su se sastajale veštice a u samom orahu stanuju demoni, pod orahom se nikad ne spava jer se zaspali nikad neće probuditi, ne sadi se blizu kuće jer korenje može ugroziti temelje kuće, onaj ko ga saseče biće proklet, a mladi ljudi ga nikad ne bi trebalo saditi jer će dok orah odeblja do veličine vrata, umreti. Ipak mi danas mirimo hrišćanstvo i paganstvo, bacajući orahe u uglove kuće kako bi umirili pretke i dali im nagradu ne bi li nas ostavili na miru. Više o ovome piše i verovanju kod Srba Veselin Čajkanović, pa ukoliko i vas golica možete pročitati zanimljivosti upravo tu.


Venčić od oraha

I u Novoj godini ćemo hraniti ptice, ne vezano  za verovanja i vrstu, boju i pesmu koju pevaju. Orasi su omiljeni vranama. 

Za ovaj vrnčić će vam biti potrebno:

stiropor đevrečić od 10 cm

ukrasna traka, 

satenska mašnica, 

parče kanapa, 

orasi, 

nož&čekić kako bi ih presekli pod ravnim uglom

i naravno vruć lepak


Đevrečić obmotati trakom(moja je iz cvećare i od neke vrste trske), prilepiti vrućim lepkom. U međuvremenu preseći orahe na pola pa ih pričvrstiti vrućim lepkom za podlogu ali i međusobno. Na kraju fiksirati kanap kao kačaljku i ispod njega prilepiti satensku mašnu. 


Ono što svi treba da naučimo ili da tome težimo  je da volimo jedni druge, ne vezano za rasu, boju i religiju i jedino tada u svakom od nas će živeti Bog=ljubav

Živeli!

Comments

Popular Posts