Torta od šargarepe

Torta od šargarepe, razloga je mnogo voleti ovu torticu. Nekako je radosna a i podseća na zeku.
Pa pre nego što se sve zeke razbeže po poljima i sakriju u kućice evo jednog izmama. Neki će reći da je ovo isključivo prolećna torta, ali moj deda je uvek pred zimu vadio šargarepu,  pa je tad bilo u izobilju, a u ovom receptu i karanfilić i cimet i pumpkin spice daju tu jesenju notu.

Torta je rađena po američkom receptu, a po meni u njihovim recepturama šećera uvek ima previše, ja to uvek minimalizujem, a onoga čega valja povećam i dodam nešto svoje, a naručito u ovom konkretnom slučaju gde je šargarepa sama po sebi slatka. Nije na odmet reći da je šargarepa koju sam koristila bila izuzetno sočna i slatka bez termičke obrade.

Pa da počnemo.
Sastojci:
250 gr(posla oštrog, pola mekog)
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta(i mrvu preko po ukusu) +
1 kašičica pampkin spise recepta
prstohvat soli
160 gr biljnog ulja (suncokretovo)
4 velika jajeta
100gr belog šećera
100 gr braon šećera
400 gr oljuštene šargarepe i izrendane na sitno





Fil:
400 gr neutralnog sira
180 gr šećera
100 gr putera
kašičica vanil ekstrakta 

U jednu dublju posudu prosejati brašno, pa dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu so i začine.
U drugoj posudi umutiti jaja i šećer pa dodati ulje i izrendanu šargarepu. Mokrim sastojcima uz mešanje dodavati postepeno suve sastojke. Kada se smesa lepo sjedini izručiti u kalup za pečenje (pek papir) pa peći u plehu 20x30 na 180 stepeni 30-45 minuta to jest dok ne porumeni. Može naravno i u kružnom plehu.
Gotovu i prohlađenu koru preseći na pola kako bi dobili dve kore.
Fil -priprema: U puter sobne temperature dodati šećer, zatim neutralni sir i vanil ekstrakt. Dobro sjediniti sve sastojke pa premazati jednu i drugu koru filom. Za dekoraciju možete koristiti svežu šargarepu i njen list ili je možete prethodno obariti kako bi se lakše savijala npr u cvetove. Možete napraviti i šargarepe od royal icing-a u transfer varijanti ili koristiti jestivi markeri za tačkanje .

Jel da da je bljak ? Što bi zeka u vicu rekao... Sve je al nije bljak.

Prijatno i uživajte još malo u jeseni 🍁

 

Comments

Popular Posts