Gomboca kolač sa šljivama
Ostao je ovaj, nažalost, ne objavljeni kasno letnji kolač. Voće kao zamena kruška ili dunja, fantazija je i tako.
Kad dođe leto večito mi po stanu lete vinske mušice, malo malo po neka zagrižena jabuka ili komadić šljive završi u nekom ćošku, neretko se dešava i da ne stignem da raspodelim voće po frižideru i da ostane van njega a da zbog visokih temperatura ukisne. Ove šljive zamalo da završe u kanti pa sam ih u poslednjem trenutku iskoristila na najbolji mogući način.
Recept koji sam pronašla na internetu je fenomenalan al malo sam ga prilagodila našim apetitima.
Gomboca kolač sa šljivama
Korica:
Jedno jaje
150 gr šećera
150 gr belog i 150 gr integralnog brašna
Puter 200 gr
Pola praška za pecivo.
Umutiti jaje s mikserom te dodati šećer i rastopljen puter pa onda brašno i prašak za pecivo. Testo rasporediti po plehu ( u orig receptu treba da bude u okruglom plehu 30 fi). Kod mene u onome što je bilo čisto u trenutku a to je pleh 20x30.
Očišćenih 400-600 gr šljiva , na polovine poređati po testu okrenutih ka gore.
Fil:
2 belanca+4 kašike šećera umutiti u čvrst šne, pa dodati umućena žumanca i dve čaše kisele pavlake(2x180ml) i 3 kesice vanil šećera(opciono kap arome vanile) pa preliti šljive i protresti pleh nekoliko puta dok fil ne popuni sav prostor među šljivama. Peći u rerni na 180 dok ne porumeni fil i ne napravi se korica.
Za posipanje:
50gr putera
100 gr prezli
vanil šećer +kap vanil arome.
Otopiti puter pa dodati prezle i vanilu, preliti preko ispečenog kolača.
Kada se ohladi u frižideru bude mnogo bolji jer sve sokove koje pusti šljiva upije korica.
Kod nas u Vojvodini gomboce se prave i zimi. Kad nema svežeg voća, može i pekmez od šljiva ili kajsija.
ReplyDeleteCimet je obavezan.
A ono integralno brašno zameni barenim krompirom. ❤️
Pa zimi je još i bolje, nego pisah ga ranije a nisam ga objavila 🤣Hoću, hoću i sa krompirom. Naziv je simboličan jer ukusom ponajviše asocira na gomboce.
Delete