Kokos i kokos kolač bez pečenja

Njegovo visočanstvo kokos.
Kokosov orah je plod tropske palme (Cocos nucifera) koje najčešće nalazimo na ostrvima Tihog i Indijskog okeana. Kod nas se u maloprodajnim objektima uglavnom nalaze prerađevine to jest kokosovo brašno, kokosovo mleko i kokosovo ulje. Koristi se u prehrambenoj ali i u kozmetičkoj industriji. Retko se nalazi i kao plod, jer ljudi ga retko kupuju jer ne znaju šta bi sa njime :) Iza tvrde opne-ljuske nalazi se meso kokosa a u samom središtu nalazimo kokosovu vodu. Meso kokosa je energetski sadržajno i izuzetno bogato vlaknima na 100 g sadrži čak 9 g. takođe sadrži  kalijum, fosfor, mangan, selen, gvožđe, cink i vitamin C.

                                           

Prvi put sam meso kokosa probala 2012 godine na pijaci u Barseloni gde se prodavao očišćen na meru. To nije ni nalik kokosovom brašnu na koji smo godinama navikli.
Ukoliko ga kupujete, potrebno ga je promuškati i čuti da li ima vode, ako je nema, verovatno dugo stoji. Ja ga u kućnoj varijanti otvaram tučkom za mesom i oštrim nožem, malo se prolije kokosova voda ali ipak je ostane dovoljno. Kad se otvori, kašikom odvojim meso od kore i sečem ga na listiće i tostiram. Uglavnom ga pojedemo sirovog ili ga strpamo u kolač.

Kokosovo mleko 

Kokosovo mleko se može napraviti od brašna i to tako što ćete prokuvati tri pune supene kašike kvalitetnog kokosovog brašna i kasnije procediti kroz gazu. Ohlađeno mleko čuvati u frižideru uz preporuku da ga iskoristite u naredna tri dana. Na rubu mleka će vam se skupljati izdvojeno kokosovo ulje koje možete prebaciti u teglicu i koristiti po potrebi. Ukoliko ga nanosite na kožu potrebno je to uraditi neposredno nakon tuširanja jer će vam pore biti otvorene tako da će se sva hranljivost ulja apsorbovati u vašu kožu.

Elem od kokosa možete pravit svašta, a ja ću vam otkriti brzi recept bez pečenja koji često pravim jer je super za klince ali i odrasle. 

Kokos kolač bez pečenja

Sastojci:

Podloga:
300gr keksa
200 grama crne čokolade
100 ml mleka

Fil
500ml mleka
100 gr šećera
80 gr pšeničnog griza
200 gr kokosovog brašna (ja sam radila pola sa standardnim kokosovim brašnom pola sa tostiranim listićima kokosa-efekat je intenzivniji ukus)

Glazura(Ganaž krema)
100 gr slatke pavlake
40 gr putera
100 gr crne čokolade

Priprema

Keks i čokoladu prvo sameljite pa pomešajte uz dodatak 100ml mleka. Zatim dobro sjedinite rukom. Čokolada će se dodatno topiti pod toplotom vaše ruke, pa stavite pek papir u četvrtasti pleh dimenzija 30x20 cm i smesu rasporedite, utabajte je i poravnajte dlanovima.

Mleko i šećer kuvati do vrenja a zatim smanjiti vatru pa dodati griz uz konstantno mešanje. Kad se griz skuva, skloniti sa vatre pa dodati kokos i izručiti na podlogu od keksa i čokolade. Poravnati špatulicom i ostaviti da se hladi.
U šerpici sipati slatku pavlaku pa je zahgrejati na visokoj temperaturi, izlomiti crnu čokoladu i ostaviti da se otopi pred sam kraj topljenja dodati komadić putera i tako toplu glazuru preliti preko kolača. Ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru. Seći na kockice ili štanglice po želji.

Prijatno!
Do sledećeg čitanja ljubac.





Comments

Popular Posts