Pavlova torta

Tortičak svakako nije dobio naziv po Pavlu, već po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovnoj- Beli Labud kako su je zvali. Njena gracioznost, elegancija i ples poslužili su kao inspiracija za ovu tortu. Ostaviće vas bez daha svojom kremasto, vazdušasto voćnom strukturom. Lepša je naravno kad odstoji u frižideru. Puno belanaca, šlaga, voća, al je slatkoća dominanta upravo zbog te vazdušaste strukture, svaki zalogaj se topi u ustima. Pa pogledajte i probajte da napravite jer je sa jagodama najlepša a uskoro im prolazi sezona. 

Trk na recept i zasucite rukave.

Sastojci:

Kore
5 belanaca
220 grama šećera
čep arome vanile
1 kašičica sirćeta (alkoholnog)

Fil
600 mililitra slatke pavlake
2 šlaga
300-400 grama voća

Priprema:
Korice
Uključiti rernu na 150 stepeni.
Belanca i sirće umutiti mikserom sa postepenim dodavanjem šećera i arome vanile. Kada se dobije čvrst šne trebaće vam dva ili jedan papir za pečenje ako ćete iz dva puta peći/sušiti kore.  Ja potrošim dva papira, al je proces pripreme kraći. Na poleđini papira za pečenje iscrtati olovkom dva kruga prečnika 18cm i na drugom papiru takođe krug istih dimenzija. Odvojimo tri jednaka dela te špatulicom izručiti šne i oblikovati ga u krugovima koje smo iscrtavali da bude što "urednije". Sušićemo dakle tri kore na 150-140 stepeni nekih 60 minuta, po mojoj rerni 45 minuta. Nakon pečenja/sušenja obavezno odvojiti koricu od papira i staviti da se hladi na žici, rešetki.
Fil
Slatku pavlaku dobro umutiti sa šlagom. Podelite u dve polovine, u jedan deo dodajte iseckano voće(ostavite šaku do dve voća ili dodajte preko mere od 400grama po želji) a drugu polovinu ostavite za premazivanje druge korice.
*savet Na podlogu za tortu pospite malo kristal šećera kako se torta nakon upijanja sokova ne bi lepila za podlogu.
Korica pa fil sa voćem pa korica pa fil bez voća i ostatak se stavi na središnji deo treće korice, a onda se po njemu doda ostatak voća.

Javite utiske.
Ljubac

Comments

Popular Posts