Banana šta? Banana hleb (Kuvar iz doba Korone 2)

U ime svih dana u kojima proždiremo banane, ali i onih kada ih baš samo lagano posmatramo kako poprimaju najtamnije nijanse crne i postaju mala oaza buljavim dosadnim mušicama, predlažem da banane pre ove poslednje faze pretočite u nešto sočno i ukusno što bi svi da gricnu, jer na kraju dana drozofilicama(mušicama) je jako zabavno da vas ometaju u najslađem jutarnjem snu. Iako na mom meniju banane tačkaste, crne ili zelene spadaju u onu kategoriju namirnica "to ide s godinama", počela sam da ih jedem isključivo zbog njenih hranljivih strana. U ovoj priči su odlične.


Krenimo onda odmah na recept za banana kruh naš nasušni

110 gr putera
150 grama šećera
2 jaja
60 ml mleka
3 zrele izgnječene banane + 1 za dekoraciju
300gr brešna
kesica praška za pecivo
četvrt kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice karanfilića
100 gr oraha
100 gr suvog grožđa

Pre svega uključite rernu da se ugreje i obložite kalup(12x32cm) papirom za pečenje*.

Puter otopite na laganoj vatri, jaja ulupajte žicom pa dodajte šećer i mleko. Dodajte izgnječene a prethodno oljuštene banane. Sjedinite u posudi sve suve sastojke i dodajte ih tečnim. Iseckajte na krupno orahe koje možete malo da stavite u rernu dok se greje da se pecnu kako ja to volim da kažem, da se mrvu zapeku i iseckajte i suvo grožđe. Dodajte to sve u smesu i dobro ih umešate, potom masu izručite u kalup za pečenje, pa dodajte jednu prepolovljenu bananu na površinu za dekoraciju i pecite u rerni  na 180 stepeni  od 40-60 minuta a u zavisnosti od vaše rerne.
Naša rerna je bela tehnika sa stavom, pa i kad ne treba pregreje i oladi. Nekad bude gotov za 40  a nekad za 60 minuta, sve u svemu vi proveravajte čačkalicom to jest dok čačkalica probodena u sredinu ne izađe suva.

E sad kako jesti? Može klot što bi se reklo kao kolač sečen na kriške uz čaj ili kafu ili možete da ga kombinujete u slatko slanim kombinacijama, na pr. namaz od krem sira sa pršutom ili samo neki dobar sir.

*papir za pečenje, iako mnogima deluje kao bacanje para, jer ulje-maslac brašno završavaju posao.
Više struje, vode i deterdženta potrošite dok operete pleh nego što papir za pečenje košta.

Trik  zgodno je za posebno male kalupe, da pek papir pokvasite vodom i zgušvate, i onda ga samo razgužvate i svuda se lepo namešta i prijanja.


Do sledećeg čitanja,

prijatno <3


Comments

Popular Posts