Kajsija na više načina bez konzervansa

Počeću od toga koliko je zdrava kajsija.
Kajsija je zdrava poslastica sa vrlo malo ugljenih hidrata, pregršt vitamina (A,B,C), vlakana, minerala (magnezijum, kalijum, gvožđe) koji blagotvorno utiču na naš metabolizam, krvnu sliku, kvalitet i boju kože (karoten i retinol), na opšte blagostanje organizma.

 Može se jesti sirova, ili pak termički obradjena u slanim i slatkim varijantama. Takodje poznato je da njena semenka iz koštice(takozvani gorki badem) deluje supresivno na ćelije raka, no o tome neki drugi put.
Ovaj put za moje maleno čedo spremala sam kompot, sušila, i pripremala sok i dzem i to bez konzervansa i sa malo ili nimalo šećera.

Sok od kajsija

3,4 kg otkoštenih kajsija
400 gr šećera
1,5 vode

Oprane i očišćene kajsije usitniti štapnim mikserom u šerpi, dodati šećer i naliti vodom. Kuva se do vrenja na laganoj vatri. Ukoliko se pojavi pena obavezno je skinite.
Oprane flaše za sok stavljamo u rernu na 100 stepeni na pola sata (hladne flaše u hladnu rernu) Nakon što provre, šerpu skoliti sa vatre i uz pomoć kutlače i levka sipati sok u flaše i dobro zatvoriti. Kako bi sok duže trajao, uradimo jednu od sledeće dve varijante pasterizacije
a) ukoliko su flaše velike i ne staju u rernu uzeti šerpu/lonac, staviti po dnu kuhinjske krpe naliti hladnom vodom u nivou soka u flašama i "kuvati" na srednjoj vatri na ringli pola sata do sat vremena. Od izuzetne važnosti je da voda ne ključa, kako flaše ne bi popucale od toplote. Flaše ostaviti u šerpi dok se same ne ohlade.
b) ukoliko flaše staju u rernu onda uključiti rernu na 100 stepeni(vruće u vruće) na sat vremena i ugasiti šporet i pustiti ih da se same u njemu ohlade.

Džem od kajsija

6 kg otkoštenih kajsija
1,5 kg šećera (250gr po kilogramu voća)

Otkoštene i očišćene zrele kajsije ređati u šerpu sredinom okrenutim ka gore pa svaki red posuti šećerom. Prekriti čistom krpom i ostaviti da prenoći. Sutradan štapnim mikserom usitniti i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Mešati povremeno uz uklanjanje penice. Nakon sat vremena povećati temperaturu na stepen više pa intenzivnije mešati. U međuvremenu oprane tegle staviti u hladnu rernu pa uključiti na 100 stepeni na pola sata. Izrezati celofan za oblaganje poklopca tegli. Svaku stranu celofana prebrisati alkoholom. Nakon 2 sata kuvanja skloniti šerpu sa vatre i izvaditi iz rerne tegle. Kutlačom sipati džem u tegle, curkove brisati, salvetama natopljenim u alkohol sa unutrašnje i spoljašnje strane, staviti celofan na rub tegle i dobro zatvoriti. Takve tegle staviti na pola sata u zagrejanu rernu na 100 stepeni na pasterizaciju. Nakon toga tegle ušuškamo u ćebence do potpunog hlađenja i tako ohlađene odložiti na tamno mesto do korišćenja.

Kompot od kajsija za bebe bez šećera

Oljuštite i očistite kajsije
Trik za ljuštenje:
U šerpu nalijte vodu i ostavite da proključa, u drugu šerpu nalijte hladne vode i ubacite kockice leda.
U ključalu vodu ubacite cele neotkoštene voćke na 60 sekundi i odmah ih prebacite u ledenu vodu. Ljušte se golom rukom.
Polovine oguljenih i otkoštenih kajsija ređati u tegle tako da unutrašnji deo polovine bude okrenut ka tegli. Napunite tako nekoliko tegli.
U manju šerpicu stavite vodu da proključa, irezati par kolutova limuna i prelijte tečnošću napunjene tegle. Zatvoriti tegle dobro, pa ih staviti u vruću rernu  (vruće u vruće) na sat vremena na 120 stepeni. Nakon sat vremena isključiti rernu i ostaviti da se same ohlade, nakon čega ćemo ih naopako slagati na police na tamnom mestu.
Zbog toga što nema šećera koja kod dzemova, sokova,... služi kao konzervans tegle ovog kompota mogu se koristiti od 2 do 4 meseca.

Sušenje kajsije

U spisak stvarčica koje sam investirala u ovoj godini svakako bih izdvojila i dehidratator voća. Ne živim na selu pa je i vazduh koji dišem mnogo zagađeniji, a i voće nije baš tako zdravo kao nekad, no nije ni industrijski sušeno jer se većina prethodno potapa u šećer, dodatno boji,... Da bih doprinela zdravlju nabavih ovo čudo koje i ispade super stvar. Očišćene kajsije iseći poredjati po nivoima i staviti da se suši na nekih 19 sati. Budu ukusne i hrskave.
Sušila sam i breskve. šljive, smokve, bundevu, grašak, groždje. Groždje bude baš slatko. A od bundeve i graška, bude instant čorbica.

Sećam se kad smo bili deca, svako pravljenje zimnice je bio događaj za nas, svi se okupimo da pomognemo i krišom jedemo očišćene voćke. Deda naloži vatru i metne kazan pa se svi u trkujemo ko će da meša i čačka vatru. Među tim sećanjima bila je i priča moje bake da se sušena kajsija u ratna vremena davala deci za rodjendan. To je tada bio divan poklon.

Do sledećeg čitanja, šaljem zagrljaje.

Comments

Popular Posts