Novogodišnje i božićne čarolije

Obzirom da je već padao sneg i sa sobom odneo "žrtve" u vidu zimzelenih i listopadnih grana koje često u poslednjih nedelju dana viđamo kraj kontejnera, reših da recikliram zimzeleni grm i napravim Božićni venac.




Za venac

Za njega bi vam bilo potrebno sledeće:

polomljena grana zimzelenog drveta (ja sam našla tuju)
metalna žica za podvezivanje u bašti,
makaze za sečenje biljaka
klešta
satenska siva traka širine 1 cm a dužine 40 cm

Grane formirate u oblik venca i pričvrstite metalnom žicom za podvezivanje biljaka, kleštima ćete kratiti metalnu žicu koliko vam je potrebno. Viškove grančica iseći makazama za sečenje biljaka. Kada dobro učvrstite grane žicom probajte da podignete venac ukoliko je dobro fiksiran i ne raspada se vežite satensku traku koja će nositi venac.



Za dekoraciju

Što se tiče dekoracije venca to naravno činite po želji, a ukoliko vam se dopada kako sam ja ukrasila svoj venac biće vam potrebno još i

10 crnih kugli (5 mat, 5 sjanih),
chalk marker u beloj boji,
metalna žica za podvezivanje u bašti,
baker twine string u zeleno beloj boji,
jelkice (napravljene od domaće gline)


Domaća glina je nešto što imitira glinu a prirema se na sledeći način:
400gr sode bikarbone,
200gr gustina,
200ml vode-
Smesu sjedinite i kuvate u šerpici dok ne postane kompaktna, nakon čega je ostavite da se dobro ohladi pa zatim umesite kao testo, razvite oklagijom i spremna je za modle za kolače i šaranje. U mom slučaju korišćena je modla za jelkice i šarano je grančicama tuje.
Nakon što napravite željeni oblik prebacite na pleh i pecite-sušite u malo otvorenoj rerni oko sat vremena na 100-150 stepeni. Ne bi trebalo da popucaju, a naravno možete ih sušiti na sobnoj temperaturi na nekoliko dana.
Pošto se osuše  provucite konac i spremne su za kačenje.




Što se tiče šaranja kuglica to ostavljam na vama, moje su tačkaste, srcaste i mačkaste sa novogodišnjom i božićnom kuglicom na ćirilici :) (jer da se ne zaboravi). Prikačene su za venac sa metalnom žicom, jer bolje "legnu".

Takođe apelujem na sve drugare ukoliko kupuju pravu jelku, kupe onu sa busenom.

S obzirom da je danas 25.12. Srećan Božić svima koji ga danas slave.
Živeli!


Comments

Popular Posts