Pedingtonova marmelada

Da li ste uplovili u avanture mede Pedingtona? Ako niste, brzo u bioskop, knjižaru, biblioteku, video klub.
Medeni dobrić Pedington meda dolazi iz Perua i kao veliki sladokusac i ljubitelj marmelade u ekranizovanom drugom delu priče odaje nam recept kako se pravi Pedingtonova marmelada.
Morala sam da probam pa niže u tekstu možete naći recept.

Za marmeladu od pomorandže potrebno vam je:

  • 1,5 kg pomarandzi tanje kore
  • 2 - 2,2 kg šećera
  • sok limuna
  • i prstohvat cimeta 

(dublji lonac, drvena varjača, komad gaze).

Pošto pomarandže dobro operemo, oljuštimo koru te koricu iseckamo na štapiće, iscedimo sok i sve to sručimo u lonac. Pulpu stavimo u gazu i spustimo u lonac u kojoj se kuva sok, korice i šećer. Kuvamo nekih 60 minuta uz povremeno mešanje i skidanje pene. Nakon što se ukuva u kompatnu smesu dodamo cimet*, svako po ukusu ( za mene je puna kašika optimalna mera ), i kuvamo još nekih 5 minuta. Nakon kuvanja iscedimo dobro pulpu u gazi, promešamo i sklonimo sa vatre. Marmeladu izručimo u tople tegle.

Postoji mnogo vrsta pomarandži koje su specifične po svom obliku, boji i ukusu. Velike bez semenja, crvene koje su nastale kao posledica ukrštanja grejpa i mandarine, bergamot, talasencija,... i najpopularnije među njima jafa pomaranđe zbog svoje slatkoće najčešće završe u soku.
A da li ste znali da se čuvena engleska marmelada pravi od pomorandža iz Sevilje. Posebna sorta koju Seviljanci ne konzumiraju već izvoze u Englesku, a karatkeristične su zbog svoje gorčine.

* od kako sam počela da se zanimam za začine koristim samo cejlonski cimet čiji je miris blago ljutkast i daleko je bolji od cimeta koji koji kupujemo u kesicama i jedino on ima sva lekovita dejstva koja mu se pripisuju.


Pedington je ljupko naivno i proždrljivo sladokusačko meče koje će vašoj deci ili vašem unutrašnjem detetu uneti toplinu kroz korice knjiga ili u filmovanom izdanju.



Do sledećeg čitanja ljubi vas vaša Isy.

Comments

  1. Toliko zivopisno pises da u ovome trenutku osecam miris tog cimeta i ukus marmelade.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts