Čudesna planina


Ukoliko i sami putujete ne možete da se otrgnete utisku da Srbija i njena prirodna bogatstva imaju izuzetan potencijal, za nas koji je obilazimo i za one koji bi je tek istraživali. Iako pejzaž pored puta u središtu naše zemlje nije toliko inspirativan, jer vas putem prate nedovršene kuće na zilion spratova, neuređeni travnjaci i dvorišta, dok zapadna i istočna Srbija nadomešćuju tu centralnu "prazninu". Ovaj put, uputili smo se na zapad i to na najpopularniju planinu, Zlatibor. Iako smo u samom mestu Zlatibor dolazili samo na počinak jer je zeleni okoliš vapio da bude uslikan i posut našim koracima. Milujuće sunce, lekovite biljčice, etno sela, beskrajni pašnjaci i na njima konji, naše ozarene face, upotpunile su naš utisak da je ova planina i pored svoje komercijalizacije, predivna. A sad taksativim redom moram navesti divnoće koje smo na našem, do duše kratkom, predbračnom putovanju videli.

Ljutić

Stopića pećina. Iako sam bila u Resavskoj, Risojevači i mnogim drugim pećinama, ova me je svojom lepotom kupila. Ona je rečna pećina kroz koji prolazi Trnavski potok. Čini je pet celina i to Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Dugure ili ti otvori na tavanici, siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Vrelo života", i ono što izdvajam a što je ujedno i zaštitni znak pečine, je niz bigrenih kada. Prva istraživanja ovde je sproveo Jovan Cvijić.

Bigrene kade u Stopića Pećini

Zatim i vodopadi Gostilje na Gostiljskoj reci, koji se obrušavaju sa 20m krečnjačke litice, pa se u više manjih slapova i vodopada ulivaju sve do ušća u reku Katušnicu.

Manji slap na Gostiljskom vodopadu

Ribničko jezero koji je toliko čisto i bistro da možete videti ribice koje plivaju u dubini. 

Ribničko jezero

Flora i fauna je ono što meni najviše upada u oko. Flora i Fauna kao rimske boginje zaslužuju duboki naklon i očuvanje za neke buduće generacije.

Erika na Torniku




U Zlatiboru postoji mala baštica-priručnik herbarijum u kojima su posađene lekovite biljčice koje možete naći na ovoj planini. Meni je čubar zapao za oči jer "izgoni zle duhove iz žena ako ga piju muškarci" :-D

I'll rather dance with you

Leptirići šarenići

Čigota

Blizina druge predivne planine Tare nas je prizivala pa nismo mogli a da ne svratimo na Mećavnik i da obiđemo staru železnicu Šargansku osmicu. Hteli smo da se i provozamo  čuvenim vozom Romantika, ali gužve su toliko velike da smo vožnju ostavili za neku narednu avanturu.

Mećavnik

Mećavnik

Budući žmu i ažen

Lokomotiva na Šarganu

Priroda i ostaci društva

Zlatibor noću

Sirogojno, mesto koje ima najdužu istoriju u izradi džempera. Nekada davno u srećnijim vremenima postojala je saradnja između skandinavskih zemalja i Srbije(Jugoslavije) pa su se naši džemperi izvozili i tamo. Ako ste već u Sirogojnu šteta je ne posetiti otvoreno etno selo pod nazivom "Staro selo" u kojem se nalaze domaćinstva iz XIX veka. Domaćinstva su dislocirana i preneta u muzej, iz okolnih sela. Takođe u okviru spomeničkog kompleksa nalazi se i crkva svetih Apostola Petra i Pavla iz XVIII veka.

Muzej u Sirogojnu

Vrana u drvetu

Kameni krovni pokrivač

I najslađe za kraj, u pitanju je mesto Dobroselica u koje sam se momentalno zaljubila. U pitanju je malo drago seoce u koji ma se nalazi jedna od nekoliko prerasti kojima se možemo pohvaliti. 
Prerast je kameni most ili ti pećina čiji se krov urušio i time stvorio prirodni tunel. 
Ovo je moja prva prerast i iako su se kočnice dok smo se spuštali do nje malko pripalile, moram priznati da je vredelo. U narodu je poznat i naziv Točkovička pećina ili Šupljica.

Prerast sa gornje strane
Prerast sa donje strane


Iako su tih dana vladale tenzije oko pripreme venčanja, ovaj mini odmor doprineo je da se psihički odmorimo i ponovo zaljubimo jedno u drugo. 
P.S. Devojke hvala vam poklonu, na drugarstvu i dobroti kojom zračite. Volimo vas ❤



Comments

Popular Posts