Putopis sa o amor está no ar

I ponovo miris sveže pokošene trave i bohore preksrasnog cveća iniciraju ne tako davno sećanje na Portugaliju. A ja želim opet i odmah.
Posle samo nekoliko meseci pošto sam upoznala svog izabrnika, po ranije dogovorenom putu za Lisabon, sa leptiricima u stomaku ostavila sam dragog da čeka I poletela sa ka sigurnoj luci na Iberijskom poluostrvu.
Strast, melanholija, vino, fado I pregršt boja, dali su Lisabonu neizbrisiv pečat I posebnu mesto u mom sećanju.
Lisabon ili ti na feničanskom-sigurna luka je zaista sigurno dobar izbor vašeg sledećeg odredišta.
La Pena, Sintra
Mesto u kojem se prepliću mirisi mora I reke, gde se reka sa okeanom ljubi, gde se melanholija pretočena u glas peva i koja u našim grudima budi najfinija osećanja, gde su pločice na fasadama, putevima a ne samo u kuhinji, gde vetar nosi miris bogate trpeze. Uticaj mavarske umetnosti I jedinstveni manuelinski stil kao sublimat renesanse I kasno gotske umetnosti. Kitnjastii floralni nizovi koji ispred svake znamenitosti oduzmu vaš dah. Vetar koji odnosi loša sećanja I pravi mesta za novo čulno iskustvo zvano Portugal. O amor está no ar.
Od znamenitosti u prestonici koje su stale u naš gusti raspored moram da istaknem:
Jeronimski manastir kao najznačajna sankristija I arhitektonsko dostignuće koji pored grobova kraljevske porodice čuvaju I ostatke moreplovca Vaska De Game. Dalje vas put vodi pored Belem poslastičarnice koja pravi nadaleko čuveni Belemski paštajiš. (recept u narednom tekstu ) Redovi su dugi, ali ako želite da probate autentičan slatkiš svakao vredi.
Belem kula, osmatračnica koja je postavljena kako bi čuvala grad je najbolji primer manuelinskog stila.
Bairo Alto centar noćnog života i brojnih barova smeštenih u uskim uličicama punih ljudi je predlog za većernje časove.
U ovom kraju smo bili I smešteni, pa se do značajnih lokaliteta moglo stići peške, ali kako bi iskoristili svaki trenutak vremena koristili smo najčešće tramvaje koji su redovni.
Topla preporuka je naravno nezaobilazni tramvaj (chiado) 28 koji vas vodi do najzanimljivijih mesta u gradu, ali se čuvajte džeparoša. Iako je kultura raskošna, stopa siromaštva I nezaposlenosti je značajna pa se na svakom uglu može videti velika kontrast. Noć je zanimljiva tako da izbegavajte da šetate mračnim ulicama.
Alfama je najstariji deo grada a ujedno četvrt boemske muzike i poprima svoje karakteristike tek po zalasku sunca, kada Vas iz kafana opčinjava treptaj uglavnom ženskih vokala. Kroz ovaj deo grada prolazi Rua augusta pešačka ulica puna prodavnica i proteže se od Trga Rossio do trijumfalne kapije koja izlazi na veličanstveni Trg Comercio (Praca do Comercio). Takođe nezaobilazna Tvrđava Svetog Đorđa sa koje se može videti jedan od najlepših zalazaka sunca I predivne panorame koji gleda na reku Težo i most Vaska de Game koji je jedan od najdužih mostova u Evropi. Kulturni centar Lisbona gde se nalaze značajni muzeji.

Iako u naša 4 dana spakovao samo Lisabon I Sintra, moram izdvojiti Sintru I kažem isto što je I Lord Bajron rekao  „veličanstveni eden“.

Sintra je selo zamkova udaljeno od Lisabona na nekih 30 km. Do Sintre se stiže vozom koji polazi sa Rossio železničke stanice za nekih 45 minuta.

Mistično selo dvoraca, smešteno na brdu Sintra koje pripada nacionalnom parku la Pena, može izazvati u vama samo osećaj da se nalazite u bajci. Kada se nađete ispred biletarnice svakako možete stati u zbunu koji od predivnih 6 dvoraca treba obići. Za jedan dan koliko smo izdvojili za Sintru stalo je na žalost I na brzaka, tri. Među njima svakao La Pena, Nacionalni dvorac Sintra I veličanstveni Monserrate dvorac.
La Pena- Možde vas prevariti samo sličnost sa nazivom italianske testenine, ali istoimeni dvorac La Pena predstavlja krunu mavarsko, manuelinsko, kasno gotičko, renesansne umetnosti. Na sjajnom plavom nebu, iz zelenih krošnji izranja crveno, žuto siva građevina sa koje pogled seže u nedogled. Obično kada se nalazim ispred značajnih umetničko istoriskih dela po neka suza se zakotrlja niz obraz te je upravo ovde sletela pravo na kamenje koje datira iz 1839. Unutrašnje zidove zamka krase fenomenalno bogato oslikani ornamenti, koji stvaraju iluziju o isklesanim mermernim svodovima...
Nacionalni dvorac Sintra je divan ali mi za njegov opis nedostaje inspiracije, tako da prelazim na: Veličanstveni egzotični Monserrate! Dvorac je zamišljen kao letnji dvorac i botanička bašta Nalazi na brežuljku nedaleko od centra Sintre. Podignut je davne 1858. godine i od prvog je dana jedna od omiljenih letnjih rezidencija portugalske krune. Dvorac je izgradio Ser Fransis Kuk, engleski baron nalazeći inspiraciju u Mogulskom carstvu. Ornamentika vidljiva na fasadi dvorca naziva se primerom „Sintra romantizma”. U njemu je sniman serijal Guliverova putovanja pa ga drugačije nazivaju i Guliverov dvorac.
Okenarijum je nešto što takođe ne treba propustiti, ako ne zbog riba predatora onda zbog pingvina i Nema i Dori.
Što se hrane I pića tiče, moja faza piletine traje još od tad, pa je magična reč bila FRANGO. Za ljubitelje ribe Lisabon je verovatno raj jer se na menijima svih restorana nalazi sveža morska I rečna riba. Od pića naravno pivo I to SUPER BOCK I SAGRES, a za vino je odabran Porto.  U blizini našeg stana nalazila se piljarnica, pa smo za desert imali voćne salate od egzotičnog voća. Mango nezaobilazni.
Kako sam na ovom putovanju bila sa prijateljima, naredni obilaskom ja I moj tada žmu obićićimo naširoko ceo grad, ostati 3 dana u Sintri I obići sva mesta koja su u kratkom vremenskom period  morala da izostanu. Tu će biti I isti oni leptirići sa početka
Ovaj tekst napisan je posebno sa dudice koje planiraju svoj put za L :-*
Tipična "fasada"


Grobnica Vaska De Game, Jeronimski Manastir

Monserate dvorac, Sintra

Rua Augusta

Alfama, chido 28, Lisabon

Alfama, Fado četvrt, Lisabon

Jeronimo manastir

La Pena, Sintra

La Pena, Sintra

Okeanijum, Lisabon

Jeronimo manastir, Lisabon

Jeronimo manastir, Lisabon

Jeronimo manastir, Lisabon

La Pena, Sintra


Jeronimo manastir, Lisabon

Detalj, La Pena, Sintra

Jeronimo manastir, Lisabon

Spomenik moreplovcima

Tipična fasada

Belem kula, Lisabon

Detalj, Belem Kula, Lisabon

Belem kula, Lisabon

Okeanarijum

Elevador de Santa Justa

Monserat dvorac

Monserat dvorac

Monserat dvorac




Comments

Popular Posts