Šareni zalogaji - Božićne čarolije

Da nije zime ne bismo imali vremena za mali predah od celogodišnjeg mrcvarenja po kancelarijama, udisanje ustajalog vazduha, razmenjivanje nepotrebnih informacija. Tako sam se i ove godine odlučila za maleni zimski raspust u oči novogodišnje ludnice. Da ugrabim vremena da napravim sneška, da napravim kolačiće i da se posvetim sebi. Imali smo i par kreativnih radionica ali nešto više o tome u narednom postu.
Kada na ovoj zimoći rasterate pingvine sa ulaza i uletite u topli kutak po kojem se vrzmaju mirisi cimeta, đumbira i bibera, muskatnog oraščića i kore od narandže, spokojstvo može da počne.

Pošto je nekolicina dobila mini slatke paketiće sa ostatkom sveta delim dva divna recepta.

Đumbirasti šareni keksići

Sastojci:
400 gr brašna (meko)
125 gr putera
100 gr šećera
1 jaje
150 gr meda
2 kašičice mlevenog đumbira
1/5 kašičica mlevenog cimeta (cejlonskog)
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1/4 kašičice mlevenog belog bibera
3/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli

Priprema:
Puter i šećer penasto umutiti, pa dodati jaje, te mutiti dok se ne dobije glatka smesa. Zatim dodati med. Sve suve sastojke prethodno sjediniti u činiji i dodati u smesu dok se ne dobije kompaktno testo. Testo izručiti na izrezanu plastičnu foliji pa smestiti u zamrzivač na 20 minuta.
Ohlađeno testo izvaditi iz folije i razviti na stolu na debljinu od oko 7 mm. Modlicama vaditi oblike i odmah ih spuštati u pleh sa pekarskim papirom. Pečemo ih na 180 stepeni na 5-6 minuta.

Dekoracija -Royal Icing glazura

2 belanca, kašika limunovog soka i odokativnom metodom dodati šećer u prahu. Gustina se određuje tako što na zid činije kanete smesu, pa ako curi, dodati još šećera u prahu. Po želji možete koristi prehrambene boje.
Najslađe se šaraju uz decu ili ako ste dete :)

Lincer srculenca i zvezdice

Sastojci:
350 gr glatkog brašna
2 žumanceta
2 vanilin šećera
120 gr šećera u prahu
1 kašičica cimeta ( cejlonskog)
1/2 narendane kore limuna
1/2 narendane kore pomarandže
200 gr putera
50 gr gustina

Priprema:
Sve suve sastojke sjediniti, pa dodati jaja, narendane citruse i narendan puter (ukoliko ga budete topili mogu se raspasti). Kada testo sjedinite, izručite ga u plastičnu foliju i smestite u zamrzivač na 30 minuta. Kada se ohlađeno testo izvadi iz folije razvuče se na debljinu od 5 mm. Vaditi modlama u obliku srca ili zvezdica pa svako drugo srculence treba da ima rupicu koju takođe vadimo modlom. Smeštamo ih u pleh obložen pekarskim papirom i pečemo 5-7 minuta na 180 stepeni.

Kad kolačiće izvadimo iz rerne, filujemo ih džemom po izboru i spajamo. Dok su još uvek topli valjamo ih u šećer u prahu i ostavimo da se ohlade. Keksići su bolji kad odstoje ako je to moguće, a bukvalno se tope na nepcima.

Bon a petite!











Comments

Popular Posts